Examinationsuppgift 2 Utredande text

Examinationsuppgift 2 i Sva2 yrkesinriktad

 

Under denna examinationsuppgift ska ni få skriva en varsin utredande text. Ni ska få återanvända information och tankar från den förra uppgiftens författare som ni sökte fakta om. Nedanför finns det olika frågeställningar som man kan välja på, men två personer får inte välja samma frågeställning.

A)Du ska få EN frågeställning av dessa som du ska skriva en utredande text om.

 1. Vilken likhet och vilken skillnad kan det finnas mellan författarna Stig Dagerman och Edgar Allan Poe? Bafeeal har valt denna!
 2. På vilket sätt kan novellen ”Det skvallrande hjärtat” kopplas till den litterära epoken romantiken? Klaudia har valt denna!
 3. Hur användes Stig Dagermans novell ”Att döda ett barn” ute i samhället? Samuel har valt denna!
 4. Vilken likhet och vilken skillnad finns det mellan Stig Dagermans novell ”Att döda ett barn” och filmatiseringen av samma novell? Tonny har valt denna!
 5. Hur kan vi idag se att det fortfarande finns drag av epoken romantiken och den skräck som skrevs under den tiden som bland annat Edgar Allan Poe tillhörde?
 6. Vilken likhet och vilken skillnad finns det mellan novellerna ”Att döda ett barn” och ”Det skvallrande hjärtat”? Marcelline har valt denna!
 7. Vilken likhet och vilken skillnad finns det mellan en av novellerna och en annan novell som du har läst? Hayat har valt denna!
 8. På vilket sätt visade Stig Dagerman att han var olycklig i livet? Plamedie har valt denna!
 9. Vad finns det för fördelar och nackdelar med att använda novelläsning i undervisningen på gymnasiet? Amin har valt denna!
 10. Vilken novell har ibland kallats för världens bästa novell och vad beror det på? Ayan har valt denna!
 11. Vilken uppväxt hade Edgar Allan Poe och på vilket sätt blev han påverkad av den? Grace har valt denna!

 

B)Angelica visar er textexempel på hur en utredande text ser ut från läroboken ”Kontext” på s. 78-87.

C)Vi skriver tillsammans en utredande text i klassrummet där alla hjälper till med formen i texten.

Vårt textexempel som vi skapade under lektionen den 12/12:

Namn: Förnamn Efternamn                                                                                         Datum:161212

Lärare: Angelica Castenskiold

Klass: Sva 2 yrkesförberedande

Uppgift: Utredande text

Olika upplevelser av Fanny och Alexander hos två recensenter

Inledning Fanny och Alexander är två syskon som finns i teatern med samma namn som spelas på Dramaten i Stockholm. Varje teaterstycke upplevs på olika sätt av olika personer och brukar recenseras i olika dagstidningar. Både Lars Ring och Rickard Loman har recenserat den och frågan som man kan ställa sig är:

Vilka reaktioner lämnar Dramatens Fanny och Alexander hos två olika recensenter?

Källa 1 Lars Ring som recenserade Fanny och Alexander i svd den 12 februari 2012 tycker att det finns både positiva och negativa delar i teaterstycket…

Källa 2 Den andra recensenten Rickard Loman som publicerade sin recension i dn 120213 anser att teaterstycket ”verkar kanske inte på djupet, men den verkar på längden”…

Utredning Både Lars Ring och Rickard Loman har olika upplevelser av teaterstycket Fanny och Alexander där båda uttrycker sig positivt och negativt…

Slutsats Avslutningsvis lämnar Dramatens Fanny och Alexander liknande reaktioner hos recensenterna.

 

D)Ni får själva söka fakta från två källor och sedan börja skriva er text som max får vara 1,5 sidor lång. Här är det viktigt att ni använder ett formellt språk, något citat och varierade referatmarkörer. Följ mallen för hur texten ska se ut på s. 80-81 i er lärobok.

E)Ett första utkast av texten lämnas in till mig för en första rättning av ert språk.

F)Tillsammans med en annan person i klassen rättar ni språket genom att prata om rättningen tillsammans och diskutera grammatik.

G)Ni skriver färdigt texten och lämnar in den färdiga versionen till mig och se till att den är max 1,5 sidor lång med storlek 12 Times New Roman.

 

Kunskapskrav som testas i denna uppgift:

E:

Eleven kan skriva utredande texter med referenser till andra källor. (E4)

 

Ordförrådet, uttalet och den grammatiska behärskningen begränsar endast i undantagsfall den skriftliga och muntliga kommunikationen. (E5)

 

Eleven kan översiktligt återge det huvudsakliga innehållet i föreläsningar och texter och kontrollerar förståelsen av detaljer med hjälp av strategier och olika hjälpmedel. (E6)

 

Eleven kan anpassa sitt lyssnande och sin läsning efter situation och texttyp och visar genom exempel skillnaden mellan berättande, beskrivande, återgivande och argumenterande drag. (E9)

 

Eleven kan med viss säkerhet använda andras texter som mönster i sin egen språkproduktion. (E10)

 

 

C:

Eleven kan skriva väldisponerade utredande texter med referenser till andra källor. (C4)

 

Ordförrådet, uttalet och den grammatiska behärskningen begränsar endast i undantagsfall den skriftliga och muntliga kommunikationen. (C5)

 

Eleven kan översiktligt återge det huvudsakliga innehållet och viktiga detaljer i föreläsningar och texter och kontrollerar förståelsen av detaljer med hjälp av strategier och olika hjälpmedel. (C6)

 

Dessutom kan eleven översiktligt redogöra för talarens eller författarens disposition och attityder till innehållet. (C7)

 

Eleven kan anpassa sitt lyssnande och sin läsning efter situation och texttyp och visar genom exempel skillnaden mellan berättande, beskrivande, återgivande och argumenterande drag. (C10)

 

Eleven kan med viss säkerhet använda andras texter som mönster i sin egen språkproduktion. (C11)

 

Eleven kan göra välgrundade reflektioner över sin egen och andras språkanvändning samt använder med viss säkerhet olika strategier för att utveckla sitt eget lärande. (C12)

 

 

A:

Eleven kan skriva väldisponerade utredande texter som lyfter fram välgrundade slutsatser och har referenser till andra källor. (A5)

 

Ordförrådet, uttalet och den grammatiska behärskningen begränsar endast i undantagsfall den skriftliga och muntliga kommunikationen. (A6)

 

Eleven kan återge det huvudsakliga innehållet, viktiga detaljer och underförstådda sammanhang i föreläsningar och texter och kontrollera förståelsen av detaljer med hjälp av strategier och olika hjälpmedel. (A7)

 

Dessutom kan eleven översiktligt redogöra för talarens eller författarens disposition och attityder till innehållet. (A8)

 

Eleven kan anpassa sitt lyssnande och sin läsning efter situation och texttyp och visar genom exempel skillnaden mellan berättande, beskrivande, återgivande och argumenterande drag. (A11)

 

Eleven kan med säkerhet använda andras texter som mönster i sin egen språkproduktion. (A12)

 

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s